ДОНАЦИЈА КЊИГА ЗА ШКОЛСКУ БИБЛИОТЕКУ
12.02.2015

УСПЕШНА САРАДЊА ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА И ГИМНАЗИЈЕ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“

Ученици и професори Колежа ''Marcellin Berthelot'' у Беглу крај Бордоа у Француској, који су прошле године под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Амбасаде Републике Француске у Србији - почасног конзула Француске у Нишу, представили  заједнички пројекат - позоришну представу „Мали принц“, као знак пажње, упутили су својим другарима из ОШ ''Краљ Петар-Први'' у Нишу наменску донацију од 2.000 ЕУ, за набавку књига у школској библиотеци.

Овим поводом, у присуству председника општине Палилула Бобана Џунића, почасног конзула Француске у Нишу, Саше Миљковића и директора школе ''Краљ Петар-Први'' Роберта Џунића, промовисани су наслови књига.

По речима Роберта Џунића, директор школе „Краљ Петар-Први“, Школска библиотека, која има преко десет хиљада наслова, добила је вредан поклон. Донација наших пријатеља - школе из Бегла, са којом имамо изузетну сарадњу, биће од користи и ученицима и професорима. Иначе,  чланови библиотеке су сви ученици школе којих има преко хиљаду.

Ова наменска донација наших француских пријатења, за куповину књига, које ће се наћи у школској библиотеци, још један је знак великог пријатељства народа две земље, које захваљујући учешћу младих надмашује границе дипломатских односа, рекао је председник општине Палилула Бобан Џунић. Градска општина Палилула остварује и децентрализовану сарадњу са Француском, То је вид сарадње који је првенствено намењен упознавању људи, управа, култура и становништва локалне самоуправе. Дугорочни циљ те сарадње, јесте да се подрже размене, посете али и заједнички наступ ка европским фондовима. Са почасним козулом Француске у Нишу, господином Сашом Миљковићем разматрамо учешће општине Палилула у ЕУ пројектима и наставак сарадње са градовима у Француској.

Захваљујући донацији, по речима Александре Арсић, професорице француског језика, Школска библиотека је обогаћена за сто наслова. То су издања на француском и српском језику која ће бити од велике помоћи ученицима наше школе. Сарадњу са нашим колегама у Француској настављамо већ крајем маја месеца када ће се у Бордоу одржати завршна манифестација у оквиру конкурса за Европско грађанство. Ученица Вања Јоксимовић и ја, као представнице школе ''Краљ Петар-Први'', наше општине Палилула-града Ниша, учествоваћемо у централном програму.

Саша Миљковић, почасни конзул Француске у Нишу, подсетио је да сарадња са школом из Француске траје већ три године. Надам се да ће се тако и наставити. То је израз добре воље и ангажмана који постоји како са француске тако и са српске стране. Чињеница је да све ове активности, размена ученика, заједничке продукције, позоришна представа „Мали Принц“ и будуће посете, не би биле остварљиве да нема подршке у администрацији попут Градске општине Палилула, Града Ниша али и ангажмана људи који раде у школама и родитеља ученика. Велике су могућности  да се ова сарадња не само настави, већ да буде и продубљена. Конкретизација је данас била у виду књига али радимо на другим облицима подршке, планирамо заједничке пројекте. Покушавамо да оживимо сарадњу не само на пољу културе, омладине и цивилног друштва већ да додирнемо економију. Осмелићемо се да развијамо сарадњу комерцијалне природе, коју ће подржати Министарство спољних послова Француске, у развоју органске производње вишње, за прерађиваче у Жиронду.

Међународна сарадња Града Ниша-Градске општине Палилула и француског департмана Жиронд у области омладине, културе и заштите животне средине успостављена је октобра 2012.године уз подршку Амбасаде Француске у Србији. Међународном билатералном сарадњом, ученика ОШ ''Краљ Петар-ПРВИ'' у Нишу и Колежа ''Marcellin Berthelot'' у Беглу крај Бордоа у Француској, овај протокол је конкретизован. Oпштина Палилула je 2012.године успоставила и сарадњу са француским градом Дуленом, након пројекта који су реализовали ученици и професори Гимназије „Светозар Марковић“.(Д.Видојковић, ЕКОполис)

12.05.2015.-Belle Amie Slike dana - Stigle knjige iz Francuske